Bilsyn – Sådan er reglerne

Hvis du ejer en bil så skal den periodisk bilsyn hvert 2 år, og hvis bilen er helt ny så skal den første gang til syn 4 år efter indregistreringen. Til et periodisk bilsyn bliver bilen tjekket om den lever op til de gældende regler om sikkerhed og miljøregler. Når din bil skal til et periodisk bilsyn, så modtager du en indkaldelse via E-boks, med en dato hvor bilen senest skal synes. En digital indkaldelse kommer typisk 8 uger før dit køretøj skal synes. Til synet bliver bilen gennemgået fra bund til top, og der vil samtidig udarbejdet en synsrapport, hvor evt. fejl og mangler, vil blive noteret. Disse fejl og mangler kan havde indflydelse på hvad der skal ske med bilen efter synet er slut. Bilen kan blive kategoriseret i fire forskellige kategorier, hvilke er følgende:

  • Godkendt
  • Betinget godkendt
  • Kan godkendes efter omsyn
  • Ikke godkendt

Hvis bilen bliver kategoriseret som ”Godkendt”, så har bilen opfyld alle de krav der er til periodisk bilsyn. Hvis bilen skulle blive kategoriseret, som ”Betinget godkendt”, hvilke typisk sker hvis der f.eks. mangler et tågelys eller noget tredje af mindre karakter, så skal bilen blot få fejlen eller manglen udbedret, men der er ikke noget krav til at bilen skal til omsyn. Hvis der er nogle mere alvorlige fejl og mangler, så bliver bilen typisk kategoriseret som ”Kan godkendes efter omsyn”. Hvis bilen bliver kategoriseret ”Kan godkendes efter omsyn”, så skal bilen køres direkte på et værksted for at udbedre disse fejl og mangler der står i synsrapporten, og derefter skal bilen til omsyn, før den er godkendt til at køre på vejene igen. Den sidste kategori ”Ikke godkendt” er hvis der er mange eller kritiske fejl og mangler. Hvis bilen bliver kategoriseret i denne kategori, så må bilen ikke kører fra synshallen, og så er synshallen forpligtet til at give myndighederne besked om bilen ikke er godkendt til det periodiske bilsyn, og derefter skal pladerne pilles af bilen og destrueres.

Omsyn – Hvordan er reglerne der?

Hvis bilen ikke bliver godkendt til det periodiske bilsyn, og bilen skal til et omsyn så er prisen for et periodisk bilsyn heldigvis ikke så dyrt. Derimod kan udgifter bilreparationer være en del dyrere, men du kan få op til 3 gratis tilbud på bilreparationer her. (Det kan spare dig for helt op til 40%). Når du har været til det periodiske bilsyn, så har du 33 dage til at udbedre fejl og mangler, og få bilen godkendt til syn. Hvis bilen ikke er godkendt efter de 33 dage, så får bilejer en bøde, hvis den ikke er afmeldt, og hvis bilen efterfølgende stadig ikke bliver godkendt eller afmeldt, så henter politiet pladerne.