Ny bil – Lease eller købe.

Ofte er en ny bil i familien noget der spreder glæde. Det kan dog ofte være fordi nogen ikke har kendskab til at der måske kan ligge et større økonomisk tab bagved den gamle bil man lige har afleveret. Står man overfor at skal have en ny bil, så kan det være en rigtig god ide at finde ud af hvad man skal. Købe eller lease sin nye bil.

Når man skal lave fordele og ulemper, så er der flere parametre der spiller ind, og blandt andet skal man for eksempel have penge til en udbetaling, hvis man skal lease en bil. Det er ikke sikkert det er nødvendigt når man skal købe en bil. Dog er der flere og flere låneudbydere, som kræver en udbetaling på minimum 20%, så her begynder det at ligne en fordel til leasingbilen.

Et andet parameter, man skal kigge på ingen man køber bil, er hvor mange kilometre man forventer at kører. Snakker vi leasing af en bil, så vil den månedlige betaling blive større, jo flere kilometre du forventer at skulle kører i bilen. Prisen stiger fordi der vil være en større afskrivning (værditab), samt at bilen oftere skal til service. Men her er der igen en fordel til leasing af en bil. Service og reparationer følger med i leasingaftalen, så her kommer der heller ikke nogen uforudsete regninger, på en bil der lige skal laves. Er der nogen galt med bilen, så kører du bare hen til forhandleren, og får den lavet.

Undgå værditab ved leasing

En fordel nummer 3 til leasingbilen, er det værditab du undgår ved at lease en bil. Det du betaler for når du leaser en bil, er registreringsafgiften i den periode du leaser bilen, samt det værditab som bilen måtte have. Dette er regnet sammen til at du skal betale en månedlig betaling som dækker disse to ting.

Vælger du at købe en ny bil, så vil der være et forholdsvis stort værditab i bilen. Bare det første år, kan en bil til 4-500.000 kr, meget nemt tabe op mod 100.000kr i værdi. Har du købt bilen for finansierede midler, så betaler du også renter af beløbet, så med mindre du har lavet et lån med en løbetid, på omkring 3 år, så vil du få et værditab der er til at tage og føle på.

Jo ældre bilen bliver og jo flere kilometer den får kørt, jo mere falder den i værdi.

Ulempen ved leasing

Det kan være en ulempe at lease en bil, hvis ikke du får angivet det forventede antal kørte kilometre korrekt. Siger du for mange kilometer, så kommer du måske til at betale for dem, selv om du ikke har kørt dem. Siger du for lidt angivne kilometer, så kommer du også til at betale for dem efter leasingperioden. Derfor er det ganske vigtigt at forsøge at ramme så tæt på det forventede forbrug som muligt.

Men der er ingen tvivl om at konkurrencen er blevet så stor at du efterhånden kan forhandle med forhandleren om priserne på overkørte kilometre.

Det ville være smart at gennemtænke om det er smart at købe en bil, eller om det er smartere at lease en bil fra starten af.